top of page
  • Foto van schrijverKristel Busschaert

Nog even adem-ruimte

Bijna een week vertoef ik op een eiland van harmonie en liefde. Ecolonie, een woon-en werkgemeenschap in de Vogezen. Enkel de busjes ontsmettingsgel bij de douches en composttoiletten herinneren ons eraan dat er zoiets als Covid 19 de wereld in zijn ban houdt. En ondertussen ben ik helemaal in de ban van wat ik hier hoor over natuurwezens, van de manier waarop kinderen als volwaardige wezens gezien én benaderd worden, van de overvloed van de natuur die ook hier steeds meer tekenen van droogte vertoont.Elke dag opnieuw wordt hier de vraag gesteld: wat kunnen wij doen om de aarde uit z'n benarde positie te halen? 't Gaat over grote en nog meer kleine dingen. Vele druppels op een hete plaat die wél een verschil kunnen maken.

Vele eilandjes van verandering die kunnen samensmelten tot één grote kracht vanuit verbinding. Vanuit mildheid en verwondering die kritische bril ophouden. Vele open ogen houden de boel wakker. Vele wakkere burgers zijn moeilijker te manipuleren. En nee, we hoeven niet te wachten op de klassieke 'meerderheid' om de boel te doen kantelen. Ook dat is een natuurwet.

Nooit eerder voelde ik zo veel vertrouwen in die oneindige wijsheid én geduld van Moeder Aarde die kreunt onder onze talloze 'menselijk bedachte contructies'. We gaan moeten samen werken. Meer dan we ons ooit hebben kunnen voorstellen. Die natuurwezens kunnen ook niets aanvangen met mensen die depressief in een hoekje gaan afwachten, hoor ik hier. Ze hebben 'believers' nodig die voor hen kunnen manifesteren waartoe zij ons inspireren!


Er is nog veel werk aan de winkel. 'k Hoop zo uit de grond van de aarde dat mijn 'Ecolonie-bubbel' hier nog genoeg tijd krijgt om te voelen wat er moet gevoeld worden. Om te doen wat er moet gedaan worden.


Morgen zouden we weer richting Gent rijden. De vertrekdatum wordt uitgesteld. Mijn 'natuur-wezen' verzet zich tegen terugkeer naar mijn stad waar ik zelfs op de fiets een mondmasker moet dragen. Nog even de ruimte nemen om weer aan die idee te wennen. Adem-ruimte om op adem te komen om dan weer op onze allereigenste manier verder te timmeren aan een wereld waarin angst kan oplossen in die grotere bubbel van vertrouwen en Liefde.


159 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page